فولادها، جزء جدایی ناپذیر جامعه ی مدرن محسوب میشوند. فولاد، آلیاژی است که از ترکیب آهن با کربن و همچنین سایر عناصر ساخته میشود؛ این عناصر، مقاومت بینظیری را در آن به وجود میآورند. از ابتدای قرن بیستم میلادی تاکنون، صدها نوع فولاد توسعه یافته است که هرکدام دارای مشخصات منحصر به فرد خود هستند. برای کمک به ساماندهی این فولادها، موسسه ی آهن و فولاد آمریکا (AISI) و انجمن مهندسان خودرو (SAE) انواع خاصی از فولادها را مشخص کردهاند. در این مقاله به بررسی یک دسته از فولادها از خانواده ی فولادهای ضدزنگ – یعنی فولادهای که در برابر لکهها، خوردگیها و زنگ زدگی مقاومتر هستند – پرداخته میشود. این دسته از فولادهای ضدزنگ به میلگرد 440 معروف هستند. به لطف سختی و مقاومت در برابر سایش خود، ماده ی بسیار محبوبی به حساب میآیند. کاربرد فولاد ضد زنگ ۴۴۰ را در صنایع مختلف میتوان مشاهده کرد.
در این مقاله ویژگیها، خصوصیات و کاربرد میلگرد 440 مورد بررسی قرار خواهد گرفت. هدف از این کار این است که مخاطبین بتوانند موارد استفاده و نحوه ی به کارگیری این فلز را بیاموزند.
خصوصیات میلگرد 440
میلگرد 440 بخشی از فولادهای ضدزنگ یا فولادهای آلیاژی هستند که حداقل ۱۰% کروم دارند. این میزان کروم، این آلیاژها را در برابر خوردگی بسیار مقاوم میسازد. AISI یک شاخص نامگذاری سه رقمی برای فولادهای ضدزنگ ایجاد کرده است (برخلاف اسامی معمول چهار رقمی که به فولادهای غیرضدزنگ داده میشود) که رقم اول بیانگر نوع فولاد و عناصر آلیاژی است. فولادهای ضدزنگ همچنین بر اساس ساختار مولکولی خود دستهبندی شدهاند. بر این اساس، فولادهای ضدزنگ را میتوان به انواع آستنیتی ، فریتی ، مارتنزیتی یا دوپلکس تقسیم کرد. تفاوت این چهار نوع در ساختارهای شبکه کریستالی آنها نهفته است که به فولادهای ضدزنگ ویژگیهای مفیدی مانند سختی بیشتر، چکش خواری یا مقاومت در برابر شکست را میدهد.
گریدهای میلگرد 440
دسته ی xx4 فولادهای ضد زنگ با عنصر کروم آلیاژ شدهاند و از نظر ساختاری فریتی یا مارتنزیتی هستند. گریدهای میلگرد 440 شامل چهار نوع فولاد A 440، B440 ، C440 و F440، بوده که تنها تفاوت آنها در میزان کربن آنها است. تمامی گریدهای استیل ۴۴۰ گزینههای محبوبی هستند، اما استیل C440 به دلیل دارا بودن بالاترین سختی، محبوبترین این چهار نوع است. در زیر ترکیبات شیمیایی هر نوع ذکر شده است:
عناصر مشترک در تمام گریدهای میلگرد 440
- کروم ۱۸-۱۶%
- منگنز ۱%
- سیلیکون ۱%
- مولیبدن ۷۵/۰%
- فسفر ۰۴/۰%
- گوگرد ۰۳/۰%
- چند درصد کربن
اطلاعات فنی در مورد فولاد زنگ نزن 440C یا میلگرد 440
فولاد زنگ نزن 440C پس از عملیات حرارتی، دارای بالاترین استحکام، سختی و مقاومت به سایش در بین تمام فولادهای زنگ نزن است. مقاومت خوبی نسبت به خوردگی اتمسفری دارد که در بسیاری از محیطها مشابه گرید 304 است.
آنیل در دمای ˚C870-840 با خنک سازی در کوره به صورت آهسته تا دمای ˚600 سانتیگراد و سپس در هوا، انجام شود. عملیات حرارتی به منظور افزایش سختی باید تا ˚C1065-1010 حرارت داده سپس در روغن یا هوا کوئنچ شود. بهترین مقاومت به خوردگی پس از تمپر در دمای ˚C425 به دست میآید.
به علت سختی بالای این گرید، جوشکاری به ندرت انجام میشود اما اگر جوشکاری ضرورت داشت، قبل از آن باید تا دمای ˚C250 حرارت ببیند. در شرایط آنیل شده، تقریباً به آسانی ماشینکاری میشود. گرید C440 در لبههای چاقو با کیفیت بالا و ابزار جراحی استفاده میشود.
میلگرد 440 خرید